Waarom een Quick Carbon ID nodig is om uw bedrijf te verduurzamen

Ontdek waarom een Quick Carbon ID bij Helexia een belangrijke stap is om de energietransitie van uw bedrijf te realiseren.

“Hoe beginnen we aan de energietransitie?” 

“Hoe kunnen we zo snel mogelijk CO2-neutraal worden?” 

Het zijn vragen waar bedrijven vaak mee inzitten. Geen verrassing, want de Europese ambitie om tegen 2050 klimaatneutraal te worden zal snel veranderen van subsidiëring naar sanctionering. Daarom is het cruciaal om nu proactief te zoeken naar een oplossing om de toekomst van uw bedrijf én onze planeet te garanderen. 

Vooraleer u duurzame energieoplossingen kunt implementeren, moet er eerst een strategie uitgewerkt worden om u efficiënt verder te helpen. Deze strategie is altijd opgesteld in lijn met de ambities, en de ecologische en economische doelstellingen van uw bedrijf. 

Een belangrijke stap binnen uw strategie is de uitvoering van een Quick Carbon ID. Dankzij deze techniek brengen we de totale CO2-uitstoot van uw bedrijf in kaart en trekken we belangrijke conclusies om u optimaal van dienst te zijn.  

Het uitvoeren van een Quick Carbon ID is niet alleen interessant voor uw bedrijf, maar ook voor uw werknemers, klanten, investeerders en andere stakeholders! Er wordt steeds meer transparantie verwacht van bedrijven omtrent duurzaamheid. Meten is weten! 

Bovendien wordt de regelgeving strenger op nationaal én Europees niveau. Het kunnen weergeven van een actuele CO2-voetafdruk en inzicht hebben in de totale CO2-uitstoot van uw bedrijf is van essentieel belang. 

Wat zijn de verschillende stappen bij de uitvoering van een Quick Carbon ID? 

Stap 1 – Verzameling bronnen van CO2-uitstoot 

Om de totale CO2-uitstoot van uw bedrijf te achterhalen, hebben we verschillende informatiebronnen nodig. Welke bronnen hebben we nodig? 

Belangrijke informatiebronnen van uw CO2-uitstoot zijn bijvoorbeeld energiefacturen van uw bedrijf en tankkaarten van werknemers. Hiermee creëren we een overzicht van alle bronnen die bijdragen aan de totale CO2-uitstoot.  

Stap 2 – Berekening totale CO2-uitstoot 

Vervolgens berekenen we de totale CO2-uitstoot van uw bedrijf, op basis van de beschikbare informatiebronnen, met carbon accounting software. 

Dankzij accurate dataverzameling en rapportage heeft u een totaaloverzicht van de huidige CO2-uitstoot. Bovendien komt u tot interessante inzichten die uw bedrijf verder kunnen helpen. Binnen deze innovatieve software is het zelfs mogelijk om de CO2-uitstoot te segmenteren per site, gebouw en bron!

Stap 3 – Reductie CO2-uitstoot 

Bij de laatste stap van de Quick Carbon ID identificeren we de bronnen die het meest bijdragen aan de totale CO2-uitstoot van uw bedrijf. Op basis van deze bronnen, stellen we vast welke bronnen we eerst onder handen moeten nemen om de CO2-uitstoot terug te dringen. Concreet bepalen we welke acties prioritair zijn en berekenen we de terugverdientijd van elke actie. 

Wilt u weten wat de totale CO2-uitstoot is van uw bedrijf of wenst u meer informatie? Neem nu contact met ons op. Ons team van experts helpt u graag verder.