Helexia neemt Franse agro zonne-installateur, Cap Sud, over

Begin april heeft Helexia de overname aangekondigd van Cap Sud, een specialist op het gebied van zonnedaken voor agrarische gebouwen. 

Begin april heeft Helexia, dochteronderneming van Voltalia, de overname aangekondigd van Cap Sud, een specialist op het gebied van zonnedaken voor agrarische gebouwen. 

Cap Sud, een sterke speler in de agrarische sector

Sinds 2006 specialiseert Cap Sud zich in de ontwikkeling, installatie en de werking van zonne-energiecentrales op de daken van landbouwgebouwen. Enerzijds wordt de geproduceerde energie gebruikt door landbouwers om hun dagdagelijkse activiteiten te ondersteunen. 

Anderzijds wordt de energie ook aan het energienet verkocht. Cap Sud beschikt momenteel over meer dan 340 zonnedaken in de agrarische sector, wat een totale productiecapaciteit oplevert van ruim 35 megawatt. 

Bovendien heeft de Franse agro zonne-installateur een werknemersbestand van 110 mensen die actief zijn in verschillende entiteiten en zullen toetreden tot Helexia & Voltalia: Gavriane, Cap Sud France, My Sun, Securisol en Buck&Co. 

“Ik verwelkom elk van de 110 medewerkers die onze teams komen versterken. Samen zullen wij erin slagen om de groei van de activiteiten van Cap Sud te versnellen, waarvoor Helexia operationele steun en nieuwe investeringscapaciteiten zal leveren. Ik ben verheugd dat ik kan rekenen op de teams en managers van Cap Sud, om het collectieve succes van dit strategische project voor de groep te verzekeren” 

Benjamin Simonis, CEO van Helexia 

Ervaring van Helexia en Voltalia binnen de agrarische sector

Helexia is voornamelijk actief in de tertiaire en industriële sector, maar heeft ook ervaring in de agrarische sector. Binnen deze sector heeft Helexia meer dan 200 installaties, goed voor een productiecapaciteit van 23 megawatt.  

Daarnaast is Voltalia ook actief in landelijke gebieden, met name in Frankrijk. Door samen te werken met landbouwers, kan Voltalia wind- en zonne-energieprojecten aanbieden en lanceren op hun landbouwgrond. De geproduceerde energie zorgt ervoor dat landbouwers extra inkomsten krijgen om hun bedrijf (verder) te verduurzamen en tegelijkertijd hun teelt en oogst op milieuvriendelijke wijze te bevorderen. 

Samen met Cap Sud verduurzamen we landbouwgebouwen

De overname van Cap Sud zal Helexia vooruithelpen om (potentiële) klanten te begeleiden met hun energietransitie doorheen verschillende sectoren in Frankrijk, en meer specifiek de agrarische sector. 

Rekening houdend met internationale spanningen, energieprijzen die verder zullen toenemen en het huidige overheidsbeleid zal deze overname Helexia’s groei binnen Frankrijk versnellen dankzij haar oplossingen voor (lokale) energieproductie, -besparing en -opslag. 

Sterker nog, deze overname stelt Helexia in staat om landbouwers een breder gamma van producten en diensten aan te bieden. Verder worden de interne en externe processen versterkt door de gecombineerde kennis, expertise en mankracht. Hierdoor zal onder meer de leveringscapaciteit van installaties vergroten. 

Bovendien zal een dochteronderneming van Cap Sud, My Sun, de activiteiten van Voltalia op het gebied van zonnedaken voor particulieren versterken. Dit gebeurt in samenwerking met grote detailhandelaars zoals IKEA en Leroy Merlin. 

“Met Cap Sud zullen Helexia en Voltalia nog beter inspelen op de prioriteiten van het overheidsbeleid om de lokale en hernieuwbare elektriciteitsproductie te versnellen, in de huidige context van internationale crisis en hoge prijzen op de elektriciteitsmarkt. Samen zullen Cap Sud, Helexia en Voltalia in staat zijn om landbouwers een uitgebreid pakket van partnerschappen aan te bieden, waaronder zonnedaken op agrarische gebouwen, agrivoltaïsche projecten, grondgebonden zonne-energieprojecten en windenergieprojecten”

Sébastien Clerc, CEO van Voltalia

Bij Helexia kijken we alvast uit naar de succesvolle energieprojecten die zullen voortvloeien uit deze overname! 

Lees hier de officiële communicatie van Helexia Frankrijk.