Helexia Belgium is nu klimaatneutraal

Met Helexia willen we bedrijven CO2-neutraal maken, maar natuurlijk moeten we zelf ook het goede voorbeeld geven.

Het is Helexia’s missie om duurzame en efficiënte energiemodellen te bouwen en implementeren om uw bedrijf én onze planeet een betere toekomst te geven.

Als partner voor uw energietransitie, maken we bedrijven CO2-neutraal. Waarom? De klimaatcrisis heeft nu al drastische gevolgen voor onze planeet: ecosystemen zitten onder enorme druk, temperaturen blijven stijgen, overstromingen komen meer en meer voor…

Om de opwarming van de aarde te beperken moeten we onze uitstoot verminderen met minimaal 55% tegen 2030, tot CO2-neutraliteit tegen 2050. Het klinkt misschien nog allemaal ver weg, maar niets is minder waar. Op dit moment zijn we binnen Europa nog lang niet op schema om onze targets van 2030 te behalen. Actie is dus nu nodig!

Naar 100% klimaatneutraal

Helexia heeft al talloze bedrijven op weg geholpen om hun energietransitie te realiseren, een eerste belangrijke stap richting klimaatneutraal. En momenteel zijn er veel opportuniteiten voor bedrijven om duurzaamheid te implementeren.

Zo zijn onze gebouwen verantwoordelijk voor 40% van de totale energieconsumptie, maar slechts 4% van onze daken zijn uitgerust met zonnepanelen. Daken zijn in veel gevallen onbenutte oppervlakten. Er is dus enorm veel potentieel om groene energie lokaal op te wekken! Met Helexia willen we bedrijven CO2-neutraal maken, maar natuurlijk moeten we zelf ook het goede voorbeeld geven.

Practice what you preach

We ondernamen volgende acties om onze CO2-uitstoot drastisch terug te dringen:

  1. We huren een energie-efficiënt nieuwbouwkantoor met een lucht-water-warmtepomp. Op die manier zijn we minder afhankelijk van leveranciers en blijven de verwarmingskosten minimaal. Bovendien werkt deze CO2-neutrale installatie vanuit een duurzame warmtebron.
  2. Voor de stroomvoorziening van onze apparaten kopen we 100% groene stroom.
  3. Onze werknemers met een bedrijfswagen gebruiken elektrische wagens. Deze laden ze thuis op met opgewekte elektriciteit van hun zonnepanelen.
  4. Werknemers zonder een bedrijfswagen ontvangen een abonnement voor het openbaar vervoer en een deelwagen voor professionele verplaatsingen.
  5. Door onze CO2-emissies in scope 1* en 2** te berekenen, hebben we meer inzicht in onze CO2-uitstoot. In totaal bedraagt dit 9 ton.

Om onze CO2-uitstoot volledig naar 0 te brengen, compenseren we de resterende uitstoot via Ethiotrees, een spin-off van de Universiteit Gent. Deze non-profit organisatie zorgt voor sociale en duurzame ontwikkeling in Ethiopië door tropische ecosystemen te herstellen die de lokale bevolking kunnen ondersteunen.

Enkele projecten van Ethiotrees:

  • Wierookbomen planten in Adi Lethsi om bijproducten van te maken
  • Een honingproductiecentrum creëren om witte honing te produceren
  • Het grondwaterpeil verhogen in May Genet om landbouwactiviteiten mogelijk te maken
  • Bomen planten voor koolstofcompensatie en om de biodiversiteit te bevorderen

Het is tijd voor actie

Benieuwd hoe Helexia ook uw bedrijf kan helpen om CO2-neutraal te worden? Neem nu contact met ons op en samen brengen we alle mogelijkheden in kaart.

*Scope 1: directe CO2-uitstoot door eigen bronnen binnen de organisatie.

**Scope 2: indirecte CO2-uitstoot door opwekking van energie die niet van de organisatie zelf komt.