Hoe je de koolstofvoetafdruk van je website kunt verkleinen

De digitale sector is verantwoordelijk voor ongeveer 4% van de wereldwijde CO2-uitstoot, een cijfer dat voortdurend stijgt omdat we steeds afhankelijker worden van het internet. Wist je dat elke klik, elke zoekopdracht en elke online video uitstoot van broeikasgassen genereert? Bij Helexia hebben we stappen ondernomen om de CO2-voetafdruk van onze website helexia.be aanzienlijk te verminderen, waardoor het een van de meest milieuvriendelijke ter wereld is. Ontdek hoe u uw site kunt optimaliseren om een score als die van Helexia Belgium te behalen.

In een steeds digitaler tijdperk zal de gemiddelde tijd die op het internet wordt doorgebracht in 2024 5 uur en 52 minuten per dag bedragen.

Dit is niet zonder gevolgen. Weinig mensen realiseren zich dat achter elke klik, elke zoekopdracht of elke bekeken video een systematische uitstoot van CO2 schuilgaat.

Voor de exploitatie van websites en online diensten, met name de hosting van websites, is namelijk een aanzienlijke hoeveelheid energie nodig, vaak uit niet-hernieuwbare bronnen. Elke activiteit op het internet genereert daarom broeikasgasemissies en draagt bij aan de opwarming van de aarde.

Volgens een rapport van Web Sustainability is de digitale sector verantwoordelijk voor ongeveer 4% van de wereldwijde CO2-uitstoot, een cijfer dat blijft groeien in lijn met onze afhankelijkheid van digitale technologie. Ter vergelijking: de burgerluchtvaart, een sector die vaak in twijfel wordt getrokken vanwege zijn impact op het milieu, is goed voor ongeveer 2,7% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Maritiem transport is goed voor ongeveer 2,5% van de wereldwijde CO2-uitstoot.

Videostreaming alleen al is bijvoorbeeld goed voor bijna 60% van het wereldwijde internetverkeer, en elk jaar komen er miljarden kilo’s CO2 vrij in de atmosfeer.

Na veel onderzoek en enkele dagen van optimalisatie zijn we er bij Helexia in geslaagd om de koolstofvoetafdruk van onze site “helexia.be” aanzienlijk te verminderen.

Het verminderen van de ecologische voetafdruk van een website vereist een aantal strategieën, waarbij zowel webontwikkelaars als gebruikers betrokken zijn.

Uw website optimaliseren

Een van de eerste stappen in het verkleinen van de ecologische voetafdruk van je website is het optimaliseren ervan en het verminderen van het verbruik van hulpbronnen. Hier zijn enkele praktische stappen die u kunt nemen:

  • Bestandsgrootte verkleinen: comprimeer afbeeldingen, video’s en andere multimedia-inhoud zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit om de hoeveelheid gegevens die naar de gebruiker wordt overgebracht te verkleinen.
  • Verbeterde code-efficiëntie: Goed geschreven code helpt de laadtijd van pagina’s te verkorten en daarmee het servergebruik en energieverbruik.
  • Minimalistisch ontwerp: Gebruik eenvoudige lettertypen en ontwerpen en verminder onnodige animaties. Een site met een strak ontwerp verkort de laadtijd, vermindert de CO2-uitstoot en verbetert de toegankelijkheid.

Daarnaast is de berekening van de koolstofuitstoot van een website gebaseerd op verschillende factoren: de hoeveelheid overgedragen gegevens, de energie-intensiteit van die gegevens, de energiebron die door het datacenter wordt gebruikt, de koolstofintensiteit van de elektriciteit en het verkeer op de website. Elke keer dat een pagina wordt geladen, hangt de gebruikte energie af van de hoeveelheid overgedragen gegevens, de energie die wordt verbruikt door de datacenters, de telecommunicatienetwerken en het apparaat van de eindgebruiker. Door te corrigeren voor terugkerende bezoekers kunnen we de totale koolstofvoetafdruk van een website schatten.

Milieuvriendelijke accommodatie kiezen

Veel datacenters verbruiken enorme hoeveelheden energie. Om de ecologische voetafdruk van een website te verkleinen, kun je kiezen voor hostingdiensten die hernieuwbare energie gebruiken. Sommige hostingproviders compenseren hun CO2-uitstoot ook door te investeren in ecologische projecten. Om de impact van je site op het milieu te beoordelen, kun je controleren of het datacenter groene energie gebruikt met tools zoals de Green Web Foundation-database.

Verantwoord digitaal gedrag bevorderen

Gebruikers kunnen ook helpen om de koolstofvoetafdruk van websites te verminderen door verantwoordelijke digitale praktijken toe te passen. Bijvoorbeeld, het downloaden van een video in plaats van deze meerdere keren te streamen, of het uitschakelen van het automatisch afspelen van video’s kan helpen het gegevensverbruik te verminderen en daarmee ook de koolstofvoetafdruk.

Website Carbon Calculator : Helexia

Bij Helexia zijn we er trots op dat onze site helexia.be tot de minst vervuilende websites ter wereld behoort. Een website stoot gemiddeld 0,846 gram CO2 uit per bekeken pagina en wordt door Website Carbon Calculator gerangschikt als E. De website helexia.be heeft een A-score, doet het beter dan 86% van de websites en stoot slechts 0,186 g CO2 uit per bekeken pagina.

Volgens de Website Carbon Calculator stoot onze website de hoeveelheid koolstof uit die een boom in een jaar opneemt. Ter herinnering, Helexia België plant 1.000 bomen in België in 2024.

Intervention d'Helexia avec Plant C

We kunnen u helpen uw CO2-uitstoot te compenseren door het planten van bomen voor uw bedrijf te organiseren via onze partners PLANTC en LA SOCIETE FORESTIERE DE BELGIQUE. We kunnen ook de algemene CO2-voetafdruk van uw bedrijf analyseren en u helpen uw CO2-uitstoot te verminderen via een CO2-audit of een energieaudit.