Waarom is de energietransitie onvermijdelijk voor kmo’s?

In ons laatste artikel leggen we uit waarom de energietransitie onvermijdelijk is voor KMO’s. Met de expertise van #Helexia Belgium belichten we drie hoofdredenen: wetgeving, economie en merkimago. Ontdek hoe Helexia u kan helpen bij elke stap van deze transitie.
Waarom is de energietransitie onvermijdelijk voor kmo's?

In drie woorden: wetgeving, besparing, imago.

De Europese Unie streeft naar een vermindering van de CO2-uitstoot met 55% tegen 2030 en dus naar het bereiken van 45% hernieuwbare energie. De wetgeving eist tevens dat er vanaf 2027 laadpalen aanwezig moeten zijn in alle niet-residentiële gebouwen. Energietransitie is iets wat nu aandacht vereist, het kan niet langer wachten.

Een succesvolle energietransitie brengt ook een drastische verlaging van kosten met zich mee. Hernieuwbare energie is dus niet alleen duurzaam, maar ook nog eens voordelig. Sommige klanten hebben hun kosten met 85% verlaagd in slechts één jaar.

Voor het imago van uw bedrijf is het aannemen van een milieubewuste strategie een effectieve manier om uw merkreputatie te verbeteren. De maatschappelijke verantwoordelijkheid draagt voor meer dan 50% mee aan het imago van uw bedrijf.

“De wetgeving zal u binnenkort geen keuze meer laten.”

Hoe kan uw organisatie CO2-uitstoot verminderen?

Een ‘Carbon ID’ is de eerste stap om een overzicht te krijgen van uw energieverbruik. Met deze kennis kunt u eenvoudig een plan opstellen om energie en kosten te besparen.

Vervolgens analyseert de energie-audit (verplicht of vrijwillig) al uw energieprestaties tot in de puntjes. Het identificeert de beste technologieën en investeringen om toe te passen voor uw bedrijf. En dankzij de mogelijkheid om voortdurend uw energieverbruik te monitoren, kunt u uw verbruik met nog eens gemiddeld 10% verminderen.

CO2-neutraliteit is zeer complex en lijkt wellicht onhaalbaar voor een gemiddeld bedrijf. Zeker als u niet het juiste personeel of hulp heeft op dit gebied.

Gelukkig kunt u dan terecht voor energieconsulting, waardoor uw door middel van workshops uw bedrijf klaarstoomt voor de energietransitie. Hierbij stelt u realistische doelen op voor de lange en korte termijn.

Al deze stappen leiden tot het onmisbare element voor een succesvolle energietransitie: uw strategisch energieplan. Het energieplan garandeert dat u alle doelstellingen binnen het gewenste termijn en budget behaalt.

De algemene aanbeveling is om zonnepanelen te laten installeren. Zo produceert u lokale en groene energie terwijl de waarde van uw bedrijf stijgt. Wij kunnen met een zonne-energie audit ondersteunen in het kiezen van de beste leverancier die aansluit bij uw bedrijfsdoelen.

Wij bieden u een compleet overzicht van de zonne-energie mogelijkheden. We geven u realistische schattingen van energieproductie, besparingen en de ROI.

Zo kunt u vertrouwd aan de slag met een effectieve aanpak voor verduurzaming. De ideale oplossing hierbij is om innovatieve zonne-carports te bouwen op uw parkeerterreinen, en deze te koppelen aan elektrische laadpalen.  

Helexia is uw energietransitie partner.

Helexia (Voltalia groep) begeleidt u op alle fronten in uw overgang naar duurzame energieoplossingen.

Wij helpen u om uw energiekosten en uw CO2-voetafdruk te verlagen. Wij nemen alles voor onze rekening: studie, installatie, onderhoud en we kunnen zelfs passende investeringen voor u realiseren.

Om uw energietransitie te laten slagen, ga naar:

helexia.be/nl/uw-transitie-succesvol-maken