Hoe kunnen Helexia Belgium en de Koolstofbalans® uw duurzame transitie versnellen?

In een wereld waar duurzaamheid essentieel is, zet Helexia zich in om bedrijven te begeleiden bij hun ecologische transitie. Met behulp van de Koolstofbalans®, een krachtig hulpmiddel voor het meten van CO2-uitstoot, kunnen bedrijven hun koolstofvoetafdruk kwantificeren en verminderen. Dit artikel onderzoekt de drie emissiebereiken en legt uit waarom de Koolstofbalans® essentieel is voor een effectieve duurzame transitie.

In een context waarin duurzaamheid een wereldwijde prioriteit is geworden, worden bedrijven steeds vaker opgeroepen om hun uitstoot van broeikasgassen (BKG) te verminderen. De transitie naar een duurzamere economie vereist een diepgaand begrip en een effectieve beheersing van deze emissies. 

Bij Helexia hebben we ons ertoe verbonden bedrijven te begeleiden bij deze inspanning door hen innovatieve en op maat gemaakte oplossingen te bieden om hun koolstofvoetafdruk te meten, te begrijpen en te verminderen met behulp van de CO2-voetafdruk®.

Wat is de CO2-voetafdruk®?

De CO2-voetafdruk® is een instrument voor het berekenen van CO2-emissies dat bedrijven in staat stelt hun emissies te kwantificeren en strategieën te ontwikkelen om deze te verminderen. Dit instrument identificeert drie belangrijke scopes, die elk een specifieke set emissies vertegenwoordigen.

  • Scope 1: Directe emissies van interne activiteiten

Deze scope omvat alle directe koolstofemissies afkomstig van de interne activiteiten van het bedrijf. Dit omvat bijvoorbeeld de emissies die voortkomen uit de verbranding van brandstoffen in ketels, bedrijfsvoertuigen en industriële processen. Door deze directe emissies te begrijpen, kunnen bedrijven kansen identificeren om hun operationele efficiëntie te verbeteren en hun koolstofvoetafdruk te verminderen.

  • Scope 2: Indirecte emissies gerelateerd aan energieverbruik

Deze scope omvat de indirecte emissies die verband houden met energieverbruik, voornamelijk de elektriciteit, warmte of stoom die het bedrijf koopt en gebruikt. Deze emissies zijn, hoewel indirect, vaak significant en kunnen worden verminderd door maatregelen zoals het verbeteren van de energie-efficiëntie en het overstappen op hernieuwbare energiebronnen.

  • Scope 3: Uitgebreide indirecte emissies

Deze scope is de grootste en meest complexe van de drie scopes. Hij omvat alle andere indirecte emissies die plaatsvinden in de hele waardeketen van het bedrijf, zoals de emissies die voortkomen uit zakelijke reizen, goederenvervoer, afval, en zelfs het gebruik van verkochte producten. Hoewel deze emissies vaak moeilijker te kwantificeren zijn, vertegenwoordigen ze een aanzienlijk deel van de totale koolstofvoetafdruk van veel bedrijven.

Waarom is de CO2-voetafdruk® essentieel voor een duurzame transitie?

Het uitvoeren van een CO2-voetafdruk® stelt bedrijven in staat om:

  1. De belangrijkste emissiebronnen te identificeren : Door te begrijpen waar en hoe BKG-emissies optreden, kunnen bedrijven hun reductie-inspanningen gerichter aanpakken. Helexia helpt u ook bij het identificeren en berekenen van uw koolstofemissies met onze Quick Carbon ID !
  1. Reductie Strategieën te implementeren : Met een duidelijk overzicht van de emissies kunnen bedrijven concrete actieplannen ontwikkelen om hun koolstofvoetafdruk te verminderen. Wij bieden energiebesparingsdiensten aan om u te begeleiden bij uw aanpak en nodigen u uit om onze website te bezoeken: Energieaudit – Strategie – Helexia
  1. Te voldoen aan wettelijke vereisten : Steeds meer regelgeving vereist dat bedrijven hun CO2-uitstoot rapporteren en verminderen. Een CO2-voetafdruk® stelt hen in staat om op een gestructureerde manier aan deze eisen te voldoen.
  1. Hun merkimago te verbeteren : Consumenten en zakenpartners zijn steeds gevoeliger voor milieuaspecten. Een bedrijf dat maatregelen neemt om zijn BKG-uitstoot te verminderen, kan zijn reputatie versterken en milieubewuste klanten aantrekken.

Dus, waar wacht u nog op? Neem vandaag nog de controle over uw koolstofvoetafdruk.