Matthieu Mols over energie bezuiniging voor bedrijven tijdens interview met BXFM
Matthieu Mols, Chief Operating Officer van Helexia, sprak in een interview met BXFM over de voordelen van energietransitie voor bedrijven, vooral in een tijd waarin de energieprijzen hoger zijn dan ooit. France Beauthier, van CIPAC, heeft samen met Helexia haar energietransitie ingezet en vertelt haar verhaal.
Hoe helpt Helexia bedrijven in hun gevecht tegen hoge energieprijzen?
“Door de stijging in energieprijzen is er steeds meer interesse in hernieuwbare energie. Dit is een positieve boost voor het klimaat waar we bij Helexia alleen maar achterstaan,” vertelt Mols.
“We ondersteunen bedrijven op verschillende vlakken in hun energietransitie. Niet alleen technisch, maar ook strategisch en financieel.”
Derdepartijfinanciering bij Helexia
“Via derdepartijfinanciering biedt Helexia de mogelijkheid om als bedrijf de investering uit handen te geven. Dit heeft verschillende voordelen voor bedrijven. Enerzijds kunnen ze hun investeringen houden voor hun core business, maar anderszijds geven ze ook alles uit handen aan Helexia. Hierdoor hebben ze zelf helemaal geen zorgen of risico’s. Een derde voordeel is dat Helexia op zeer lange termijn investeert, waardoor de ROI hoger ligt.”
Noteer het verdwijnen van subsidies voor de installatie van zonnepanelen in Wallonië en Vlaanderen sinds 1/1/2023, evenals een daling van ongeveer 30% van de subsidies in Brussel (groene certificaten).
CIPAC over hernieuwbare energie van Helexia
Ook voor CIPAC werd de energiefactuur te hoog en was het enerzijds belangrijk om deze kost te drukken, maar anderzijds wilden ze ook kiezen voor een duurzamere optie van energie. Daarom klopten ze aan bij Helexia die voor hen het proces heeft geregeld.
“We zijn huurder van het gebouw waar we in verblijven, dus het was in eerste instantie niet makkelijk om de energietransitie door te maken. Het duurde lang voor we de eigenaar van het pand hebben kunnen overtuigen, maar gelukkig waren we volhardend,” aldus France Beauthier.
“We hebben gekozen voor de derdepartijfinanciering omdat wij als huurder en als bedrijf liever investeren in onze core business én omdat de eigenaar van het pand zelf niet de middelen had om de investering te doen. De oplossing van Helexia kwam dus als geroepen. Uiteindelijk hebben we dankzij de zonnepanelen tot 50% vermindering gezien op onze energiefactuur. Dat is zeker niet verwaarloosbaar voor bedrijven waarvan energie een groot deel van de kosten uitmaakt.”
Elk project heeft zo zijn uitdagingen
Elk project van Helexia is uniek en ook dat van CIPAC had enkele uitdagingen. “Het komt vaker voor dat de eigenaar en gebruiker van een pand twee verschillende bedrijven zijn, net zoals bij CIPAC. We werken dan met een driepartijencontract. Dat kan ingewikkeld zijn, maar het heeft uiteraard ook voordelen voor alle partijen,” aldus Mols.
“De eigenaar ziet de waarde van zijn pand stijgen en de huurder kan zijn energiekosten drukken. Er zijn ook andere mogelijkheden die we mee kunnen nemen in zo’n contract, naast het plaasten van zonnepanelen, als het plaatsen van laadpalen voor elektrische auto’s. Het is altijd ons doel om de beste oplossing te vinden voor iedereen en wij leiden dan ook deze gesprekken.”
“Omdat CIPAC in Brussel gelegen is, hebben we wel enkele zaken moeten aftoetsen. Een stedelijke vergunning was niet nodig, omdat de zonnepanelen niet zichtbaar zouden zijn in het straatbeeld. Er is ook contact geweest met Brussels Airport om na te vragen of piloten er geen hinder van zouden ondervinden. Dit was ook geen probleem. Als laatste is ook de stabiliteit van het gebouw gecheckt, maar dat zijn we uiteraard gewoon.” Helexia zorgt steeds voor de administratie bij elk project en neemt de risico’s op zich. Bedrijven worden volledig ontzorgd in hun energietransitie.
Zonne-energie in België
Dat zonne-energie niet altijd beschikbaar is, is een feit. Maar bij Helexia zien ze dat niet als probleem.
“Er zijn verschillende oplossingen die we samen met het bedrijf kunnen bespreken om optimaal gebruik te kunnen maken van hun beschikbare elektriciteit. Zo raden we altijd aan om de processen die het meeste energie vragen overdag uit te voeren. Bij bepaalde klanten moeten we hiervoor de structuur van het bedrijf wat aanpassen, maar uiteraard helpen we daar ook bij.”
“Het omgekeerde bestaat natuurlijk ook, dat je te veel energie produceert om te kunnen gebruiken. Hier bestaan ondertussen verschillende oplossingen voor. Je kan de energie terugsteken in het net en daar een vergoeding voor ontvangen, maar we kunnen ook batterijen installeren om het overtollige aan energie op te slaan. Als laatste is er een nieuwe evolutie aan het ontstaan waarbij je energie kan opweken op de ene plaats en kan verbruiken op een andere locatie. Dit staat staat momenteel nog niet op punt, maar is wel aan het verbeteren.” France Beauthier had een duidelijk advies voor bedrijven die nog niet begonnen zijn aan een energietransitie: “Ga er gewoon voor. Het levert je niet alleen economische voordelen op, maar maakt het ook makkelijker om energiedoelen te halen in de toekomst.”
Ook klaar om uw energietransitie in te zetten met Helexia? Aarzel niet om ons te contacteren.