Met twee is makkelijker dan alleen: KMO’s moeten energie besparen

Vlaamse KMO’s gaan energiebesparend moeten handelen. Wat dit precies betekent? Dat kunnen wij met Helexia samen met u bepalen.

Het is zover, wanneer we het over energiebesparing hebben wordt er voortaan niet meer enkel naar de grote en energie-intensieve bedrijven gekeken; ook de Vlaamse KMO’s gaan energiebesparend moeten handelen. Wat dit precies betekent? Dat kunnen wij met Helexia samen met u bepalen.

Tijd voor een nieuw hoofdstuk

De Vlaamse regering besliste, op vraag van Vlaams minister van energie Zuhal Demir, dat ook KMO’s hun verantwoordelijkheid moeten nemen wanneer we het over energiebeheer hebben. De bijkomende verplichtingen voor deze ondernemingen zullen wel verdeeld worden over twee groepen. Deze worden bepaald op basis van het huidig energieverbruik. Zij met een primair verbruik van meer dan 13,9 GWh zullen verplicht een energieaudit moeten laten uitvoeren. Niet gevreesd, dit is niet iets dat je zelf moet doen! Niet de uitvoering van de audit alsnog het uitwerken van mogelijke oplossingen. Waarom uzelf extra werk bezorgen, als er experts zijn die u hierin kunnen bijstaan?

Voor de bedrijven met een primair energieverbruik tussen 8,3 en 13,9 GWh , zijn de regels iets soepeler. Hiervan wordt gevraagd dat ze een energiebalans op stellen. Zo heb je als bedrijf mogelijke inzichten in je energieverbruik. Maar ook hier zullen aanpassingen noodzakelijk zijn. Oplossingen die in minder dan 3 jaar terugverdiend kunnen worden, ook wel de ‘no-regret’ maatregelen genoemd, zullen verplicht doorgevoerd moeten worden. Wat houdt dit precies in voor uw onderneming? Dat beslist u zelf. Mogelijke oplossingen binnen de nieuwe regelgeving worden aangeboden en u kiest wat haalbaar is!

De eerste stappen zijn moeilijk, maar zeker niet onmogelijk

Momenteel verbruiken niet energie-intensieve bedrijven evenveel elektriciteit en fossiele brandstoffen als zo’n 260 à 870 Vlaamse gezinnen. Allemaal samen kan dit best al doorwegen. Verandering kan er dan ook enkel komen indien we samenwerken! Dit was dan ook de voornaamste drijfveer om deze nieuwe maatregelen door te voeren.

Voel u zich in eerste instantie wat overrompeld met alle nieuwe vraagstukken waar uw bedrijf mee te maken krijgt? Geen zorgen! De transitie makkelijker maken en u begeleiden naar een oplossing dat past voor uw organisatie; dat is hoe wij met Helexia een duwtje in de rug geven om aan dit nieuwe hoofdstuk te beginnen!

Weet u niet exact hoeveel het primair energieverbruik van uw onderneming bedraagt? Helexia zoekt het graag voor u uit. Zo bent u zeker dat u de juiste regels volgt. Get in touch!