Hoe omgaan met de energiecrisis? 

Wat is de huidige situatie van de energiecrisis? Zijn er oplossingen op komst en wat als die er niet snel genoeg komen? Laat u begeleiden bij uw energietransitie.

Stijgende energieprijzen, wat nu?


We hebben het allemaal al gemerkt het laatste jaar: de energieprijzen stijgen sneller dan dat we het kunnen bijhouden. Huishoudens betalen torenhoge voorschotten en komen bijna niet meer rond. Ook bedrijven komen in de problemen met deze hoge energieprijzen, wat grote gevolgen zal hebben in de nabije toekomst.

Wat is de huidige situatie

De energiecrisis is zover gekomen dat we nu tot 15 keer meer betalen voor gas en 10 keer meer voor elektriciteit dan twee jaar geleden. Vele gezinnen krijgen nu al torenhoge voorschotfacturen van €1.000 of meer en de winter is nog niet eens begonnen. Experts verwachten dat we de komende 5 à 10 jaar heel erg zware winters tegemoet gaan.

Terwijl het volk en de bedrijven veel moeten betalen, zien we een heel ander verhaal bij de bedrijven die onze energie voorzien. Zowel gas- als elektriciteitscentrales verwachten dit jaar superwinsten te boeken van honderden miljoenen euro’s.

Samenkomst Europese Commissie

Omdat de lidstaten de prijzencrisis niet meer apart de baas kunnen, is de Europese Commissie begin september samengekomen om de mogelijkheden te bespreken. Een voorzet die werd gedaan was het vijfpuntenplan. Één van de punten is het aftoppen van de Russische gasprijzen, maar er moet ook meer worden ingezet op groene energie.

Helaas zijn er nog geen concrete beslissingen gekomen uit dit overleg en volgen er nog meerdere om echt acties te kunnen ondernemen.

Overlegcomité België

Ook het overlegcomité van België kwam begin deze maand samen om te bekijken wat er gedaan kan worden voor de bevolking én om de economie te proberen te redden. Een eerste maatregel die ze hebben getroffen is de verlenging van de BTW-verlaging en het sociaal tarief.

De BTW is begin dit jaar verlaagd van 21 naar 6 procent en dit zal doorgetrokken worden tot eind maart volgend jaar. Ook de accijnsverlagingen op brandstoffen en tussenkomsten voor stookolie zullen nog verder doorgetrokken worden naar komend jaar.

Ook de bank zal zijn bijdrage leveren. Wie in financiële nood geraakt, kan de afbetaling van zijn hypotheek tijdelijk pauzeren en hoeft enkel de rente te betalen.

Uiteraard kwam de regering ook met een hoop tips om te kunnen besparen op de energie. De federale regering legt zichzelf ook beperkingen op door de verwarming in haar gebouwen lager te zetten, verlichting uit te zetten buiten te werkuren en het gebruik van de airconditioning te minderen.

Als laatste wil de regering ook de overwinsten van de energieproducenten aanpakken. Dit door middel van extra belasting op de overwinst, maar dit blijkt moeilijker door te voeren.

Wat zijn de gevolgen voor bedrijven?

In eerste instantie leken de bedrijven nog niet zoveel last te hebben van de hoge energieprijzen, maar nu beginnen er toch grotere problemen te ontstaan. We zien dat verschillende productiebedrijven de productie halveren of zelfs volledig stil leggen. Denk hierbij aan bedrijven voor kunstmest, aluminium, plastic, zink, bakstenen en meer.

Dit zal als gevolg ook weer effect hebben op de beschikbaarheid van materialen voor de bouw, waar nu al zo’n problemen zijn.

Overschakelen op hernieuwbare energie

Heeft uw bedrijf het ook lastig om de energierekeningen nog te betalen? Dan is het mogelijks het juiste moment om over te schakelen op hernieuwbare energie. Aan de hand van zonnepanelen en vele andere opties, kan u uw eigen energie opwekken en bent u niet meer afhankelijk van dure energieleveranciers.

Interesse? Neem vandaag nog contact op met ons en we komen graag met u de mogelijkheden bekijken. Samen zorgen we voor een vlotte energietransitie!