Helexia’s Top 10 Highlights of 2022

Er is bij Helexia veel bereikt en een nieuw jaar is begonnen. Voor de gelegenheid wilden we een aantal prestaties die geleverd zijn uitlichten. Die konden we niet allemaal kwijt, dus hier zijn de top 10 hoogtepunten van 2022!

Ethias en Helexia Belgium bundelen hun krachten voor strategisch advies aan klanten en lokale overheden

Ethias en Helexia Belgium bundelen hun krachten voor strategisch advies aan klanten en lokale overheden

De energietransitie is een essentiële stap om de almaar stijgende energiekosten drastisch te verlagen en om de koolstofuitstoot, die klimaatverandering veroorzaakt, terug te dringen. Voor een duurzame toekomst moeten we overschakelen op milieuvriendelijke energiebronnen. Nieuwe regelgeving zal in toenemende mate een verschuiving van fossiele brandstoffen vereisen. Via dit partnerschap tussen Ethias (de derde grootste verzekeraar van België) en Helexia Belgium helpen wij onze klanten koolstofneutraliteit te bereiken, op basis van nauwkeurige analyses van het energieverbruik en de opstelling van een progressief overgangsplan. Vervolgens zorgen wij ook voor de implementatie van oplossingen, energiemonitoring en onderhoud. Bij Helexia Belgium bieden we ook de mogelijkheid om als investeerder op te treden.

« De sterkte van Helexia ligt in het feit dat ze een end-to-end service aanleveren. Ze stoppen niet bij de analyse maar bieden ook een concrete oplossing en zullen deze nauwkeurig monitoren. » Yves Mélot, Head of Ethias Services

Helexia Portugal breidt uit met Ewen

Helexia Portugal breidt uit met Ewen

De overeenkomst werd afgelopen januari gesloten tussen Luis Pinho Country Director van Helexia Portugal/ Countries & Business Development Coordinator en de partners van Ewen, in de kantoren van de juridische experts PLMJ, die adviseerde bij de overname. Ewen Energy, opgericht in 2004, met een aanwezigheid in Portugal en activiteiten in andere regio’s, is een bedrijf dat zich toelegt op energiediensten en een referentie is op het gebied van efficiëntie en energiebeheer. De kernactiviteiten van het bedrijf zijn gericht op de zakelijke sector, met de nadruk op de industrie (inclusief grote gebouwen). Ewen voert gedetailleerde analyses uit van het productieproces en identificeert, stelt voor en implementeert de beste energie-efficiëntiemaatregelen. Helexia en Ewen bieden dus samen energiediensten van klasse en onbetwistbare competentie, die beantwoorden aan de beste normen op het gebied van energie, technisch en financieel, en zijn zo voorbereid op de uitdagingen van elke klant, ongeacht zijn complexiteit of omvang.

Helexia France breidt uit met Cap Sud

Helexia France breidt uit met Cap Sud

Helexia France heeft op vrijdag 1 april 2022 Cap Sud overgenomen om haar groei op de Franse markt te helpen versnellen. Cap Sud, opgericht in 2006, is gespecialiseerd in de ontwikkeling, bouw en exploitatie van fotovoltaïsche energiecentrales op de daken van agrarische gebouwen, waarvan de energie in het net wordt geïnjecteerd. Cap Sud exploiteert 344 fotovoltaïsche daken in de landbouw, goed voor een totaal van ongeveer 35 megawatt. Dankzij dit nieuwe partnerschap tussen Helexia France en Cap Sud kan Helexia haar activiteiten in de fotovoltaïsche sector diversifiëren door gebruik te maken van de expertise van Cap Sud in de landbouwsector. Zo zal Helexia haar klanten een breder dienstenpakket kunnen aanbieden en volledig kunnen inspelen op de prioriteiten van het overheidsbeleid ten gunste van lokale en koolstofarme elektriciteitsproductie.

Helexia Spain ondertekent 9 projecten met Alcampo en voegt 9 MWp toe aan haar projectportefeuille

Helexia Spain ondertekent 9 projecten met Alcampo en voegt 9 MWp toe aan haar projectportefeuille

Alcampo is een partnerschap aangegaan met zonne-energiebedrijf Helexia om zijn fotovoltaïsche voetafdruk te vergroten, omdat het streeft naar koolstofneutraliteit in 2043. In 2023 zullen in negen winkels zonne-installaties worden geïnstalleerd door middel van fotovoltaïsche panelen op de daken van de winkels en in parkeeroverkappingen. De installaties zullen een capaciteit hebben van in totaal 9.130 kWp, die jaarlijks 13.3GWh zullen produceren en leiden tot een vermindering van 3.000 ton CO2-uitstoot per jaar.

Helexia lanceert haar activiteiten op de Roemeense markt en benoemt Daniela Vladica tot Country Director

De energietransitie is vandaag de dag een prioriteit voor alle Europese bedrijven die geconfronteerd worden met energieschaarste en stijgende kosten. Helexia ondersteunt bedrijven bij hun energietransitie door hen in staat te stellen hun energieverbruik te verminderen en hun eigen koolstofarme energie ter plaatse te produceren. Dit jaar zette Helexia haar internationale ontwikkeling voort door haar activiteiten uit te breiden naar een nieuwe geografische locatie: Roemenië. De groep benoemde Daniela Vladica tot Country Director, die verantwoordelijk is voor de dienstenontwikkeling van Helexia en de operationele uitvoering van alle fotovoltaïsche en energie-efficiëntieprojecten.

Helexia tekent 15 MW aan commerciële contracten om nieuwe klanten te voorzien van groene energie in Brazilië

Helexia tekent 15 MW aan commerciële contracten om nieuwe klanten te voorzien van groene energie in Brazilië

Helexia kondigde dit jaar de ondertekening aan van drie nieuwe contracten in Brazilië voor een totaal van 14,7 megawatt om TIM (8,5 megawatt), Vibra Energia (4,0 megawatt) en Raia Drogasil (2,2 megawatt) van zonne-energie te voorzien. De contracten voorzien in de levering van zonne-energie aan ongeveer 1.000 verbruikslocaties van klanten in de Braziliaanse staten Rondônia, Rio Grande do Norte, São Paulo en Mato Grosso do Sul. Samen met het in 2020-21 ondertekende contract van 87 megawatt met Telefonica / Vivo bezit Helexia nu een portefeuille van 101,7 megawatt aan zonneprojecten in aanbouw in Brazilië.

Helexia ondersteunt Auchan Retail bij de installatie van fotovoltaïsche daken in Hongarije

Helexia ondersteunt Auchan Retail bij de installatie van fotovoltaïsche daken in Hongarije

Helexia is verantwoordelijk voor de ontwikkeling, bouw, financiering en inbedrijfstelling van zonne-energiecentrales op de daken van 20 winkels van Auchan Retail in Hongarije. Bij dit zelfverbruikproject zijn 20 locaties in heel Hongarije betrokken. De zonnepanelen van de eerste drie winkels zijn geïnstalleerd. De overige 17 locaties zullen geleidelijk worden gebouwd tegen eind 2022 en in de loop van 2023. De 20 fotovoltaïsche daken zullen jaarlijks meer dan 25,6 gigawattuur produceren en het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van 20.000 inwoners dekken, het verbruik van een Hongaarse stad als Várpalota. Het zal de uitstoot van meer dan 4.730 ton CO2 per jaar voorkomen.

Helexia krijgt vlootcertificering in Portugal en wint ” Green Fleet” van het jaar

Helexia krijgt vlootcertificering in Portugal en wint " Green Fleet" van het jaar

Helexia Portugal heeft bij de beoordeling door ADENE – het Portugese energieagentschap – de beste energiescore voor haar vloot behaald. Verschillende parameters van efficiëntie en verbetering van het energieverbruik werden geanalyseerd en beoordeeld volgens de certificeringsmethode van het Energieagentschap. Het Portugese wagenpark van Helexia bestaat voor 77% uit elektrische voertuigen en de uitgevoerde maatregelen hebben geleid tot een vermindering van 20% van het specifieke energieverbruik, waardoor de CO2-uitstoot met 18% is verminderd. Helexia kreeg ook erkenning voor deze prestatie en won de trofee “Green Fleet” van het jaar bij de Fleet Magazine Awards.

Energie herkwalificatie van het winkelcentrum “Caput Mundi” door Helexia Italy

Energie herkwalificatie van het winkelcentrum "Caput Mundi" door Helexia Italy

Dit jaar worden de deuren geopend van de Caput Mundi Mall, een innovatief, eigentijds en duurzaam winkelcentrum in het hart van de hoofdstad Vaticaanstad. Helexia verzorgde samen met de in Florence gevestigde ontwerpstudio STIMP alle ontwerpaspecten van de levering en installatie van de thermische en elektrische systemen, alsmede de exploitatie en het onderhoud voor de gehele duur van het contract. Terwijl de bouwwerkzaamheden afgelopen december werden beëindigd, zal het winkelcentrum, dat klaar is om meer dan 10.000 toeristen per dag te ontvangen, naar verwachting in februari ’23 opengaan voor het publiek!

Helexia France helpt de Decathlon Passy-site bij het bereiken van haar energietraject

Decathlon in Frankrijk zet zich al enkele jaren in voor het milieu en voor de energietransitie, met name met Helexia voor de fotovoltaïsche installatie. Voor de Decathlon “Mountain Store” site in Passy, Frankrijk, zijn we trots om de winkel te begeleiden bij de realisatie van zijn energietraject. Het resultaat was een globale en complete aanpak die via verschillende sleutelfasen werd uitgevoerd om een gemeenschappelijk doel te bereiken, namelijk een duurzaam en ecologisch verantwoord energiebeheer. Van energie-audits tot energiebeheer en fotovoltaïsche installaties Helexia was er gedurende het hele traject bij.

Wilt u dat Helexia u helpt uw energietransitie te realiseren en groen te worden? Verspil dan geen tijd en neem vandaag nog contact met ons op!