Helexia zet zich in voor het milieu: 1000 bomen geplant om 374 ton CO2 te sekwestreren

Helexia Belgium zet zich actief in voor de strijd tegen klimaatverandering door deel te nemen aan een ambitieus herbebossingsproject. Met de aanplant van 1000 bomen in het Hardigny-bos dragen we bij aan het vastleggen van 374 ton CO2 in de komende 30 jaar. Dit initiatief maakt deel uit van een bredere inspanning om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en onze planeet te beschermen voor toekomstige generaties. Ontdek hoe we concreet handelen voor een groenere toekomst!

De strijd tegen klimaatverandering vereist concrete en duurzame acties. Bij Helexia Belgium hebben we besloten om actie te ondernemen door actief deel te nemen aan een grootschalig herbebossingsproject. Terugblik op een initiatief dat niet bij woorden blijft, maar daden stelt voor een groenere toekomst.

Een bos in gevaar

Sinds 2018 kampt het Hardigny-bos in België met een ongekende gezondheidscrisis. De spar, een emblematische boom in dit bos, wordt ernstig bedreigd door de letterzetter, een kleine, maar gevaarlijke kever die bekend staat om het verwoesten van uitgestrekte stukken bos in Europa. Deze plaag heeft grote schade aangericht en bedreigt het lokale ecosysteem en de biodiversiteit die het ondersteunt.

In België is bijna 60% van de sparren aangetast door deze plaag, wat aanzienlijke verliezen veroorzaakt, zowel op het gebied van biodiversiteit als economisch. De cijfers zijn alarmerend: volgens de Koninklijke Belgische Bosbouwmaatschappij zijn tussen 2018 en 2020 ongeveer 6 miljoen kubieke meter sparrenhout gekapt vanwege de letterzetter. Deze situatie leidt niet alleen tot een verlies aan biodiversiteit, maar ook tot een vermindering van het koolstofopslagvermogen van bossen, wat de klimaatuitdaging verder verergert.

Een ambitieus herbebossingsproject

In België beslaan bossen ongeveer 23% van het grondgebied, en ze spelen een cruciale rol in de opslag van koolstof. Volgens recente studies slaan Belgische bossen jaarlijks ongeveer 9,5 miljoen ton CO2 op, wat ongeveer 10% van de nationale uitstoot vertegenwoordigt. Toch wordt deze capaciteit bedreigd door verschillende factoren zoals ziekten, plagen en klimaatverandering.

Zich bewust van de milieuproblemen en de noodzaak om in actie te komen, hebben we besloten om samen te werken met PlantC (Herbebossing in Hardigny (plantc.be)), in samenwerking met de Koninklijke Belgische Bosbouwmaatschappij, om bij te dragen aan het herstel van dit waardevolle Belgische bos. Het doel van dit project: 4,1 hectare van het Hardigny-bos herbebossen met vier verschillende boomsoorten: de hybride lariks, de Japanse lariks, de spar en de zomereik. Deze soorten zijn zorgvuldig geselecteerd vanwege hun aanpassingsvermogen aan de lokale omstandigheden en hun weerstand tegen toekomstige klimatologische en biologische bedreigingen. Door de aanplant te diversifiëren, streven we ernaar het bos niet alleen te herstellen, maar ook zijn veerkracht tegen milieu-uitdagingen te versterken.

Het planten van deze 1000 bomen beperkt zich niet tot het simpelweg herstellen van een bos. Het maakt deel uit van een bredere inspanning in de strijd tegen klimaatverandering. Over de komende 30 jaar zullen deze bomen in staat zijn om 374,1 ton CO2 vast te leggen, wat bijdraagt aan het verkleinen van de koolstofvoetafdruk van onze planeet.

Samen voor een duurzamere toekomst

Dit initiatief is onderdeel van een breder engagement van Helexia Belgium voor het behoud van het milieu en het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Door op deze manier te handelen, willen we niet alleen onze eigen koolstofimpact compenseren, maar ook andere bedrijven inspireren om dezelfde weg in te slaan.

Voor bedrijven die hun eigen milieu-impact willen verminderen, biedt Helexia een volledig assortiment aan duurzame energiediensten. We helpen onze klanten bij het berekenen van hun koolstofvoetafdruk en het implementeren van effectieve oplossingen om deze te verkleinen.

Neem contact met ons op voor meer informatie over onze initiatieven en hoe we u kunnen helpen om uw koolstofvoetafdruk te verminderen!