Grootschalig groenenergieproject: 27.000 zonnepanelen op de daken van 28 winkels van Auchan en Leroy Merlin, geïnstalleerd door Helexia

Helexia installeert 27.000 zonnepanelen op de daken van 28 Auchan- en Leroy Merlin-winkels, met een oppervlakte van 63.000 m². Dit grootschalige project vermindert het energieverbruik van de winkels met tot wel 30% en voorkomt jaarlijks meer dan 8.000 ton CO2-uitstoot, wat bijdraagt aan de energietransitie.

In een van de grootste projecten voor de energietransitie zijn 28 winkels van de retailers Auchan en Leroy Merlin uitgerust met meer dan 27.000 fotovoltaïsche panelen, in samenwerking met Helexia, een dochteronderneming van Voltalia, een belangrijke Europese leverancier voor de energietransitie. Met een geïnstalleerd vermogen van 12,8 MW en een oppervlakte van meer dan 63.000 vierkante meter, wat overeenkomt met ongeveer 9 voetbalvelden, dekken de installaties ongeveer 20% van het energieverbruik van elke winkel en produceren ze jaarlijks meer dan 14.000 MWh. Daarnaast dragen de bedrijven actief bij aan de vermindering van de negatieve impact op het milieu, door de productie van meer dan 8.000 ton CO2 per jaar te vermijden.

16 Auchan- en 12 Leroy Merlin-winkels verspreid over het land maken deel uit van dit grootschalige project om fotovoltaïsche panelen te installeren, met een totale oppervlakte van meer dan 63.000 vierkante meter. Op het dak van elke winkel worden gemiddeld ongeveer 1.000 panelen geplaatst, met een gemiddeld vermogen van 400 W per paneel, wat tot 20-30% van het jaarlijkse energieverbruik van een winkel kan leveren.

De ontwikkeling, bouw en het onderhoud van deze zonne-daken worden verzorgd door Helexia, een belangrijke speler in de energietransitiesector, die sinds 2022 in Roemenië actief is. Naast energieproductie biedt Helexia ook financieringsoplossingen, elektrische mobiliteit en energie-efficiëntieprojecten aan om organisaties in Roemenië te helpen hun operaties koolstofvrij te maken.

“Het is een voorrecht om onze succesvolle samenwerking met Leroy Merlin en Auchan Retail in Centraal-Europa uit te breiden. Vandaag, nu we deze projecten inhuldigen, herbevestigen we ons geloof dat Roemenië een fundamenteel onderdeel is van ons wereldwijde plaatje, en we zijn er trots op dat we in de toekomst van dit land hebben geïnvesteerd. Succesvol zijn als wereldspeler betekent dat we ook uitblinken als lokale zakenpartner.”

Benjamin Simonis,
CEO van Helexia Group

Voor Auchan maakt het project om fotovoltaïsche panelen te installeren deel uit van de maatregelen voor koolstofreductie en energietransitie die al zijn vastgelegd in het Klimaatplan 2030, met als doel een directe impact te hebben in de strijd tegen klimaatverandering. In lijn met de strategie van het bedrijf om de operaties koolstofvrij te maken, is de retailer in 2022 begonnen met een uitgebreid pakket aan maatregelen om ervoor te zorgen dat het energieverbruik van het bedrijf met 20% afneemt.

“Klimaatverandering en het koolstofvrij maken van onze activiteiten zijn van vitaal belang voor ons en voor toekomstige generaties. Daarom hebben we ons sterk ingezet om te blijven investeren in maatregelen om de planeet te beschermen, en het project voor fotovoltaïsche panelen is een van deze initiatieven. 16 van onze winkels zijn uitgerust met meer dan 18.000 panelen, wat ons ongeveer 20% van het energieverbruik van een winkel bespaart. De besparingen die al zijn gerealiseerd via energie-efficiëntie en het energiebesparingsplan dragen dagelijks belangrijk bij aan het laag houden van de prijzen. We danken het Helexia-team voor hun steun bij deze transitie en het versnellen van onze Klimaatplan-doelstellingen.”

Ionuț Ardeleanu,
Algemeen Directeur Auchan Retail Roemenië

Voor Leroy Merlin is dit initiatief een concrete manifestatie van de inzet van het bedrijf voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN en het Klimaatakkoord van Parijs. Vanaf 2022 heeft de retailer zichzelf als doel gesteld om zijn koolstofvoetafdruk jaarlijks met 5% te verminderen, zodat deze tegen 2035 gehalveerd zal zijn ten opzichte van het basisjaar. Om dit ambitieuze doel te bereiken, heeft Leroy Merlin een reeks innovatieve maatregelen geïmplementeerd, van het aanbieden van duurzame oplossingen voor de energierenovatie van de huizen van Roemenen, tot het koolstofvrij maken van zijn productaanbod en het optimaliseren van transportoplossingen.

“We zetten ons in voor het bijdragen aan een gezondere planeet, gelukkiger mensen en welvaart door middel van gestage, incrementele actie. We hebben de verlichting in parkeerterreinen ’s nachts verminderd, energie-audits uitgevoerd en LED- en bewegingssensorverlichting geïntroduceerd. We hebben ook halogeenlampen vervangen door LED-lampen en, via onze boomrecyclingcampagne, recyclen we gebruikte bomen tot milieuvriendelijke producten. De fotovoltaïsche panelen die op de daken van de winkels zijn geïnstalleerd, helpen ons om tot 27% van onze energie te besparen en we willen onze partners bij Helexia bedanken voor hun steun bij het realiseren van dit project.”

Ionuț Ardeleanu,
Algemeen Directeur Auchan Retail Roemenië

De ambities en ontwikkelingsplannen voor de komende jaren werden gepresenteerd door de drie CEO’s op maandag 2 september, tijdens de inhuldiging van de fotovoltaïsche installaties. De heer Mircea Fechet, minister van Milieu, Water en Bossen, en Dragoș Roibu, Kabinetsdirecteur – Ministerie van Energie, waren ook aanwezig bij het evenement, wat het belang van energieonafhankelijkheid en de rol van dergelijke maatregelen in de bescherming van het milieu onderstreepte.