Energietransitie: Schitterende Records en Ongekende Investeringen in Schone Energie 

Zonne- en windenergie in België bereiken recordhoogtes, die op bepaalde momenten 100% van het elektriciteitsverbruik dekken.

De energietransitie blijft momentum winnen met belangrijke ontwikkelingen in zowel België als de rest van de wereld. Het bedrijf Helexia BE, dat gespecialiseerd is in het ondersteunen van bedrijven in hun energietransitie, is trots om de laatste vooruitgang in dit veld te delen. 

Wanneer zon en wind een heel land voeden 

Op Pinkstermaandag gebeurde er een historische gebeurtenis in België. Volgens voorlopige cijfers van de hoogspanningsnetbeheerder, Elia, bereikte de energie geproduceerd door zon en wind een record, waardoor 100% van het elektriciteitsverbruik op dat specifieke moment kon worden gedekt. Tussen 13u en 13u30 genereerden de hernieuwbare energieën een recordproductie van 8.303 megawatt (MW) elektriciteit. 

 Op zondag behaalden de hernieuwbare energieën ook een opmerkelijke prestatie, met een recordproductie van 7.695 MW, waarmee het vorige record van 7.112 MW, gevestigd in 2022, werd overtroffen. Deze prestatie markeert de eerste keer dat zon en wind volledig aan de elektriciteitsvraag in België konden voldoen. 

De federale minister van Energie, Tinne Van der Straeten, benadrukte dat deze prestatie aantoonde dat de energietransitie in “kruissnelheid” was. “Dit weekend kregen we een voorproefje van onze groene energietoekomst”. Ze benadrukte ook het belang van de flexibiliteit van het energiesysteem om optimaal gebruik te maken van hernieuwbare energie. Immers, “hoe meer wind en zon, hoe lager de elektriciteitsprijzen”. Deze flexibiliteit zal aanpassingen en maatregelen vereisen, waaronder de promotie van energieopslagoplossingen. 

Wereldwijde investeringen in schone energie 

Volgens het jaarlijkse rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA), overtreffen de wereldwijde investeringen in schone energie steeds meer die in fossiele brandstoffen. Van de 2,8 biljoen dollar die wereldwijd in energie-investeringen zijn gepland voor 2023, zal 1,7 biljoen worden toegewezen aan duurzame energie. 

Schone technologieën zoals hernieuwbare energie, elektrische voertuigen, netwerkbeheer, energieopslag, laag-uitstoot brandstoffen, energie-efficiëntie en warmtepompen kennen een exponentiële groei. Voor elke dollar geïnvesteerd in fossiele brandstoffen gaat bijna 2 dollars naar groen. Bovendien staat zonne-energie op het punt om olieproductie-investeringen te overtreffen met meer dan 380 miljard dollar geïnvesteerd in zonne-energie. 

Volgens het IEA zullen investeringen in hernieuwbare energie en elektrische voertuigen naar verwachting met 24% toenemen tussen 2021 en 2023. In het bijzonder onderscheidt zonne-energie zich door binnenkort voor het eerst investeringen in olieproductie te overtreffen. Hernieuwbare energiebronnen zijn nu goedkoper dan fossiele brandstoffen op de meeste markten. 

Er worden aanzienlijke vorderingen gemaakt in de energietransitie in zowel België als op wereldschaal. Helexia BE, als bedrijf dat zich inzet voor het begeleiden van bedrijven in hun energietransitie, verheugt zich over deze positieve ontwikkelingen. De groene energietoekomst staat voor onze deur, met recordproducties van hernieuwbare energie en massale investeringen in schone energie. De kansen die deze bloeiende energietransitie biedt, zijn talrijk en veelbelovend, wat de overgang naar groene energie vergemakkelijkt. 

Hoe kan Helexia u helpen? 

Naarmate de wereld zich richt op schone energie, positioneert Helexia BE zich als een leider in het begeleiden van bedrijven in hun energietransitie. We bieden complete, gepersonaliseerde en schaalbare oplossingen, aangepast aan de specifieke behoeften van elke klant. Onze diepgaande expertise stelt bedrijven in staat om optimaal te profiteren van de kansen die hernieuwbare energieën bieden, waardoor ze hun koolstofvoetafdruk kunnen verlagen en tegelijkertijd besparingen kunnen realiseren. In een wereld waar duurzaamheid steeds meer gewaardeerd wordt, is Helexia BE uw partner bij uitstek om de energietransitie tot een realiteit te maken. Contacteer ons !