6 voordelen van energiemonitoring

Nog niet gehoord van energiemonitoring? We lijsten zes voordelen op waardoor u er vandaag nog mee wil beginnen. Lees hier meer.

Energiemonitoring: 6 voordelen

Wie graag zijn energiekosten naar beneden wil halen én daarbij ook de CO2-uitstoot wil verminderen, moet ergens beginnen uiteraard. Aan de hand van energiemonitoring kan u op een gerichte manier zien waar er energie wordt verbruikt en hoeveel. Op basis van deze resultaten kunnen we verder optimaliseren.

Voor wie nog niet overtuigd is van energiemonitoring, sommen we graag enkele voordelen op.

Energiemonitoring bij Helexia

Wat is energiemonitoring?

Het woord zegt het zelf eigenlijk al, u gaat uw energieverbruik monitoren. Het is een combinatie van hardware en software die trends en pieken in het energiegebruik vastlegt in overzichtelijke rapportages. Zo krijgt u inzicht in uw huidige energiestromen en in mogelijke optimalisaties voor energiebesparing binnen uw bedrijf.

De eerste ‘quick wins’ zijn vaak het goed afstellen van systemen en gedragsmaatregelen om te voorkomen dat lichten of apparaten onnodig aan staan buiten de werkuren. De informatie uit uw energiemonitoring systeem kan ook gekoppeld worden aan uw gebouwautomatisering. Zo stemt u de systemen optimaal af op het gebruik van het gebouw.

Voordelen van energiemonitoring

Besparing op uw energiefactuur

Aan de hand van energiemonitoring kunt u makkelijk gebieden identificeren waar veel energie wordt gebruikt of zelfs verspild. Zo kan u gericht stappen ondernemen om het verbruik te verminderen. Dit kan na verloop van tijd leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen op uw energierekening.

Verhoogde energie-efficiëntie

Door uw energieverbruik te monitoren, kunt u processen of installaties identificeren waar u veranderingen kunt aanbrengen om energieverspilling te verminderen en de efficiëntie te verhogen. Denk hierbij aan het vervangen van oude apparaten door energiezuinigere modellen, het plaatsen van zonnepanelen, het aanbrengen van isolatie of het aanpassen van verwarmings- en koelsystemen.

Voordelen voor het milieu

Een lager energieverbruik heeft ook een positief effect op het milieu, omdat het helpt de uitstoot van broeikasgassen en andere verontreinigende stoffen te verminderen. Het maakt uw bedrijf groener, wat uw reputatie ook zal verbeteren.

Meer comfort in uw bedrijfsgebouw

Energiemonitoring zorgt ervoor dat u ontdekt waar verwarming of koeling ongelijkmatig of onvoldoende aanwezig is, zodat u aanpassingen kunt doen om het comfortniveau te verbeteren voor uw werknemers.

Beter onderhoud van apparatuur

Door het bijhouden van energieverbruikspatronen kunt u problemen met apparatuur snel identificeren en mogelijk onderhoud of vervanging direct toepassen. Hierdoor kunt u dure reparaties of onverwachte storingen beter voorkomen.

Beter inzicht in het energieverbruik

Energiemonitoring biedt inzicht in hoe energie in uw gebouw wordt gebruikt, zodat u weloverwogen beslissingen kunt nemen over hoe u het verbruik kunt verminderen en de efficiëntie kunt verbeteren.

Helexia is uw partner voor energiemonitoring

Wilt u ook genieten van bovenstaande voordelen? Dan is Helexia de beste partner. Wij installeren de hardware en configureren de software voor uw energiemonitoring. Aan de hand van onze slimme systemen kan u uw energie(verbruik) makkelijk beheren.

Volgende technieken dragen bij aan een efficiënt monitoringsysteem:   

  • Meetapparatuur om het verbruik te registreren 
  • Servers voor informatieopslag 
  • Alarmsysteem en signalisatie om onregelmatigheden te melden 
  • Softwareplatform om alles te controleren en van op afstand te besturen  


De experts van Helexia zorgen voor de installatie, waardoor u meteen aan de slag kan. Kiest u voor een monitoringplan op maat, dan vereenvoudigen we verdere opvolging en weet u steeds of alle prioriteiten op de juiste plaats staan. We volgen steeds alles nauwkeurig op, organiseren interventies waar nodig en rapporteren op regelmatige basis aan de nodige partijen. 

Benieuwd welke optimalisaties u kan doorvoeren dankzij energiemonitoring? Neem gerust contact met ons op.