Leroy Merlin – End to end transition

Leroy Merlin, leider in doe-het-zelf en bouw, zet zich in voor duurzame projecten in Portugal, waaronder zelfconsumptie door zonne-energie, elektrische mobiliteit en energie-efficiëntie.
Leroy Merlin Logo

2,8 MW werd geïnstalleerd op 9 locaties

9,3GWh groene energie wordt geproduceerd

4347 ton vermeden CO2

Projectgegevens

Klant : Leroy Merlin

Datum : 2017-Huurder

Plaats : Portugal

Leroy Merlin is een gerenommeerd bedrijf dat gespecialiseerd is in de levering van producten en diensten op het gebied van doe-het-zelf, bouw, decoratie en tuinieren. Met meer dan 50 winkels en 5.800 werknemers in Portugal streeft het ernaar om innovatieve oplossingen te bieden om de huizen van haar klanten te verbeteren en tegelijkertijd duurzame waarde te genereren. In het kader van haar engagement om een positieve impact te hebben op mens, maatschappij en economie, heeft Leroy Merlin duurzame praktijken geïntegreerd in haar activiteiten. Bij Leroy Merlin werden verschillende projecten ontwikkeld met als doel haar activiteiten veel koolstofarmer te maken, zoals fotovoltaïsche projecten, elektrische mobiliteit, energieoptimalisering, certificeringen en energieaudits.

Leroy Merlin heeft momenteel zelfverbruiksystemen op zonne-energie geïnstalleerd in 9 van haar winkels, waaronder Loulé, Portimão, Aveiro, Carnaxide, Setúbal, Leiria, Matosinhos, Funchal en Alta de Lisboa. Daarnaast zijn er installaties aan de gang in twee andere winkels in Sintra en Albufeira, wat de totale geïnstalleerde capaciteit op 3,5 MW brengt, met een gecombineerde capaciteit van 750 kW.

Leroy Merlin heeft stappen ondernomen om elektrische mobiliteit te ondersteunen met de installatie van een dubbele normale lader in haar winkel in Setubal, waardoor twee elektrische auto’s tegelijkertijd kunnen worden opgeladen. Het bedrijf is van plan om oplaadfaciliteiten te installeren in andere winkels, waaronder Aveiro, Leiria, Matosinhos, Sintra, Albufeira en Funchal, met 6 dubbele normale opladers en 7 snelladers. In totaal zullen er 7 normale laders en 7 snelladers beschikbaar zijn, waardoor 21 elektrische auto’s tegelijkertijd kunnen opladen.

Het bedrijf heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van energie-efficiëntie door drie winkels in Coimbra, Maia en Matosinhos opnieuw te verlichten. Deze inspanningen hebben geleid tot een vermindering van het energieverbruik en de onderhoudskosten van de verlichtingsuitrusting met 36%. Bovendien heeft Leroy Merlin verschillende energieaudits uitgevoerd om de maatregelen voor de optimalisering van het energieverbruik te identificeren. De onderneming heeft een catalogus opgesteld van energiebesparende maatregelen, waaronder praktische oplossingen zoals verbeterde bekledingsmaterialen, thermische isolatie, keuze van uitrusting en beste praktijken van het personeel voor de dagelijkse werking en het onderhoud van de winkels.

Leroy Merlin heeft het Breeam-certificaat behaald, een internationaal erkend beoordelingssysteem dat de milieuduurzaamheid van gebouwen beoordeelt. Hoewel deze certificering niet verplicht is, ligt ze in de lijn van het engagement van de onderneming op het vlak van reputatie, sociale verantwoordelijkheid en operationele efficiëntie. Leroy Merlin is momenteel bezig met het verkrijgen van de Breeam-certificering voor vijf winkels, namelijk Leiria, Albufeira, Aveiro, Funchal en Loulé.

Om de energieprestaties beter te begrijpen en te verbeteren, heeft Leroy Merlin haar winkels in clusters georganiseerd op basis van klimaatzones en typologie. Door benchmarks te creëren kan het bedrijf de beste praktijken en processen identificeren om de winkelprestaties te verbeteren. Dit hulpmiddel helpt niet alleen bij het beantwoorden van cruciale vragen over interventiegebieden, maar ook bij het beoordelen van potentiële verbeteringsgebieden, het implementeren van cross-functionele programma’s en het ontwikkelen van duurzamere winkels tijdens de ontwerp- en renovatiefasen.

Het engagement van Leroy Merlin op het vlak van duurzame ontwikkeling is goed gedocumenteerd in het Duurzaamheidsrapport van de onderneming, waar alle initiatieven en inspanningen voor milieuverantwoordelijkheid uitvoerig beschreven worden. Als bedrijf toegewijd aan het creëren van een “Positieve Habitat”, beschouwt Leroy Merlin duurzaamheid als een strategische doelstelling en het Duurzaamheidsrapport geeft een uitgebreid verslag van haar acties in dit opzicht.