FAQ

Helexia is actief op vele domeinen, en elke situatie is anders, het is daardoor onmogelijk om alle vragen op één pagina te beantwoorden. Daarom hebben we hieronder de 10 meest gestelde vragen van onze klanten verzameld.

Neem zeker contact met ons op indien u meer wilt weten, we helpen u spoedig verder.

1. Wat zijn de doelstellingen die door de autoriteiten, door Europa worden opgelegd?

De Europese Commissie streeft naar een vermindering van de CO2-uitstoot met 55% tegen 2030. Elke lidstaat maakt deel uit van deze dynamiek. Ook België heeft ambitieuze doelstellingen. De Vivaldi-coalitie heeft eveneens als doel om de uitstoot van broeikasgassen voor België te verminderen. Koolstofneutraliteit wordt nagestreefd tegen 2050. Daarom is ook een groot deel Belgische covid-herstelplan gewijd aan het versnellen van de energietransitie.

2. Waarom nu de energietransitie starten?

De urgentie van de klimaatcrisis vereist dat we de energietransitie snel en krachtig doorvoeren. De Europese richtlijnen en de Belgische regelgeving worden steeds veeleisender. Door nu reeds te handelen, profiteert u van de financiële steun die voor de voorlopers is gereserveerd en kan u uw doelen realiseren op uw voorwaarden. Eens de huidige richtlijnen dwingende regels worden, verdwijnen de steunmaatregelen of worden zij drastisch beperkt en worden de uitvoertermijnen veel korter. Hierdoor moet u onvoorbereid en met tijdsdruk beginnen werken, wat leidt tot hoge kosten en stress op uw organisatie. Helexia kan u begeleiden om uw strategie in de beste omstandigheden uit te voeren, ontdek hier hoe.

3. Waar te beginnen, wat zijn de stappen?

Alvorens zware investeringen te doen, is het van essentieel belang een actieplan op te stellen dat is aangepast aan de noden van uw bedrijf en uw doelstellingen op het gebied van energieprestaties of CO2-uitstoot. Een gedetailleerde studie van uw processen en uw energiebehoeften is de eerste essentiële stap. Dit actieplan zorgt voor een optimaal energie-en investeringsbeleid in uw onderneming, op zowel korte als lange termijn. Wij helpen u om uw energiestrategie stap voor stap op te bouwen, ontdek hier hoe.

4. Waarom kiezen voor Helexia?

Helexia is uw energiepartner voor de lange termijn. U bepaalt de mate van betrokkenheid die u van ons verwacht. Afhankelijk van uw wensen kunnen wij optreden als studiebureau, investeerder, projectmanager, enz. U doet een beroep op Helexia voor een op zichzelf staand project of om u op lange termijn te begeleiden bij het realiseren van ambitieuze energiedoelstellingen. Helexia past zich aan uw behoeften aan en gaat voor resultaat. Lees hier meer over onze filosofie.

5. Hoe kan ik mijn project financieren?

Als u geen budgetten hebt voor de energie-efficiëntie van uw gebouw en u liever investeert in de ontwikkeling van de kernprocessen van uw bedrijf, biedt Helexia financieringsoplossingen aan. In dat geval profiteert u van nieuwe installaties, die uw energieverbruik onmiddellijk verlagen en worden gegarandeerde besparingen deels gebruikt om de installatie te financieren. Helexia biedt resultaatgaranties gedurende de gehele looptijd van het contract. Aan het einde van het contract worden de installaties die op kosten van Helexia onderhouden zijn geweest, in perfecte staat aan u overgedragen. Klik hier om meer te lezen over de financieringsmogelijkheden die Helexia biedt.

6. Welke voordelen kan ik verwachten?

Ondersteuning op maat en garanties op het resultaat. Helexia is niet alleen een partner die u begeleidt in het maken van moeilijke keuzes, maar ook een solide financiële partner die kan financieren indien u dat wilt. Uw grootste voordeel is comfort en zekerheid. Wij nemen immers de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van uw energieprojecten op ons, zodat u zich kunt concentreren op uw kernactiviteiten. Lees meer over onze project management en onderhoud oplossingen.

7. Wat zijn de prestatiegaranties?

De prestatiegaranties komen in verschillende vormen, en zijn afhankelijk van het project dat u met Helexia uitvoert:

  • Voor zonnepanelen, garanderen we een minimale elektriciteitsproductie voor elk uur zonneschijn.
  • Voor energiebesparingsprojecten garanderen we de jaarlijkse besparing in kWh.
  • Voor full-service contracten garanderen we al wat afgesproken werd: een voorafbepaalde temperatuur, hoeveelheid licht, etc…

8. Hoe lang duurt het om een energie project te realiseren?

Dit is sterk afhankelijk van het type project. Voor zonnepanelen rekent u best 3 à 4 maanden tussen de eerste voorstudie en het opleveren van de installatie. Energie-audits kunnen we snel beginnen, en afhankelijk van het aantal metingen dat we moeten doen, wordt het rapport afgeleverd +/- 4 weken na de start van de metingen.

9. Wat gebeurt er als we de doelen niet halen?

Indien Helexia er niet in slaagt af te leveren wat afgesproken was, betalen we een voorafbepaalde schadevergoeding, of wordt deze afgetrokken van het bedrag dat de Klant aan Helexia zou moeten betalen.

10. Op welke subsidies heb ik recht?

Voor energie-advies kan u steun krijgen van de KMO-portefeuille. Voor de plaatsing van zonnepanelen dient u deel te nemen aan een tender, en krijgt u een eenmalige premie als investeringssteun. Verder kan u genieten van de investeringsaftrek in uw vennootschapsbelasting. Voor warmtekrachtkoppeling en ledverlichting zijn er eveneens subsidies. Gezien de complexiteit hiervan, neemt u best contact op met Helexia voor meer informatie.

Heeft u nog verdere vragen?

U heeft zeker nog veel vragen die specifiek zijn voor uw situatie. We zijn hier om ze te beantwoorden met een van onze experts, aarzel niet om contact met ons op te nemen, we zullen u binnen 24 uur antwoorden!

CONTACTEER ONS

FAQ

ontdek de helexia FAQ om je vragen te beantwoorden