De verplichte energieaudit – de eerste stap om energiekosten te verlagen

Sinds 1 december 2015 is het voor grote ondernemingen in Vlaanderen verplicht om een energieaudit te laten uitvoeren. De resultaten van deze audit moeten minimaal om de vier jaar worden ingegeven via een webapplicatie van de Vlaamse overheid.

Helexia staat als energieadviesbureau haar klanten bij in de uitvoering van de audit, met als doel een duidelijk zicht te krijgen op de huidige situatie én de mogelijke optimalisaties op vlak van energiekosten besparing en CO2 -reductie.

Vraag informatie aan over de energieaudit
Helexia - Energie Audit

Wat verandert in 2022?

Vanaf 2022 zullen ook kleinere bedrijven verplicht worden een energieaudits uit te voeren. Deze moet voldoen aan bepaalde vormvereisten en de eerste audit moet uitgevoerd zijn tegen het einde van 2022. De concrete invulling van deze wetgeving wordt later bekend gemaakt.

De energiebalans heeft als doel om inzicht te krijgen in het energieverbruik in een KMO. Heeft u de afgelopen 3 jaren een energiescan laten uitvoeren? Dan wordt u hoogstwaarschijnlijk vrijgesteld. In de tabel vindt u de onderverdeling die van toepassing zal zijn.

Waarom kiezen voor Helexia?

 • Gecertificeerde auditors in Vlaanderen, Brussel en Wallonië
 • We halen het maximale uit de audit zodat u een startpunt heeft om energiekosten en CO2 te reduceren
 • Helexia neemt de struikelblokken weg voor de implementatie van maatregelen met een langere ROI
 • Laat de vernieuwing van uw energieaudit door Helexia uitvoeren en krijg nieuwe inzichten!

Voordelen van een audit

Of het nu een verplichte of een vrijwillige energieaudit is, het is een essentiële stap en een noodzakelijke basis voor een intelligent energiebeheer in uw bedrijf. We gebruiken het om mogelijk energiebesparende maatregelen in kaart te brengen, te kwantificeren, en het rendement van verschillende opties te vergelijken.

Samen met een stappenplan en financiële oplossingen maakt het deel uit van een Strategisch Energie Plan, dat uw onderneming zal helpen om relevant te blijven in het energiebewuste Europa van morgen.

Helexia - Verplichte energie audit laten uitvoeren

Wilt u besparen op uw energiekosten en uw CO2 -uitstoot reduceren met de hulp van een solide en betrokken partner?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Ik wil graag meer informatie over een energieaudit

Vrijwillige audit

CO2 neutraal ondernemen, vandaag de dag een veelbesproken thema. Maar hoe begint u hier eigenlijk aan? Welke mogelijkheden zijn er? En welke zijn passend voor uw organisatie? 

De energieaudit identificeert “quick wins” waarmee u op korte termijn significante besparingen behaald, en tevens een progressief transformatieplan, zodat u in uw eigen tempo de energietransitie kan maken.

Verplichte audit

Voor alle bedrijven die:

 • meer dan 250 personen tewerk stellen
 • een jaaromzet hebben die de 50 miljoen euro overschrijdt én het jaarlijks balanstotaal 43 miljoen euro overschrijdt.

De verplichting geldt steeds per vestiging. De bovenstaande criteria moeten dus steeds per vestiging afgetoetst worden. Vrijgesteld van de verplichting tot uitvoering van een energieaudit voor grote ondernemingen zijn:

 • vestigingen die vallen onder de verplichting tot het hebben van een conform
 • verklaard energieplan volgens de bepalingen van VLAREM II, art. 4.9.1;
 • vestigingen die zijn toegetreden tot één van de energiebeleidsovereenkomsten;
 • vestigingen die beschikken over EN16001 of ISO 50001;
 • vestigingen die beschikken over een geldig EPC Publieke Gebouwen.

Webapplicatie

Door het invullen van verplichte data in een webapplicatiewordt ervoor gezorgd dat de energieaudit op uniforme wijze wordt ingegeven en zal kunnen nagegaan worden of de energieaudit voldoet aan de minimumcriteria uit bijlage VI van de Europese Richtlijn 2012/27/EU.

Het invullen van de resultaten van de energieaudit in de webapplicatie moest een eerste keer gebeuren uiterlijk op 1 december 2015. Door het indienen van de resultaten in de webapplicatie is aan de auditplicht van de vestiging voldaan, tot aan de datum van actualisatie (4 jaar).

Actualisatie

De wetgeving stelt dat de energieaudit een geldigheidsduur heeft van vier jaar. Binnen de geldigheidsduur moet de energieaudit geactualiseerd worden. Concreet betekent dit dat een energieaudit die ingegeven werd in de webapplicatie op 1 maart 2016, geldig is tot 1 maart 2020 en dat die ten laatste op die datum geactualiseerd moet worden.

Bron: Verplichte energieaudit voor grote ondernemingen – Energiesparen

Neem vrijblijvend contact op

Wilt u meer informatie over de verplichte energieaudit? of wilt u direct een afspraak maken voor een kennismaking met Helexia? Vul het formulier in en wij nemen binnen 24 uur contact met u op.

info@helexia.be
+32 380 840 33